RAIVAUSSAHAN VALJAIDEN SÄÄTÖ

Lisätty: 25.05.2009

Valjaiden perusteellinen säätö on asia, joka jää useimmalta harrastesahaajalta ja monelta ammattilaiseltakin tekemättä. Oheisessa tiedostossa on perusohjeisto valjaiden säädöstä. Niiden lisäksi pari vinkkiä:

Älä lainaa valjaita kenelläkään. Valjaiden säätäminen juuri itselle passeliksi vie useamman päivän aikaa, koska säätöä on makusteltava useampi tankillinen. Tunne ja olotila on tärkeä. Valjaat ei saa painaa eikä hangata yksittäisestä kohdasta, vaan puristuksen on oltava tasainen; kuin sinulla olisi luotiliivit ylläsi. Koska hyvien säätöjen hakeminen vie aikaa, ei kannata pilata hyvää työtä antamalla niitä jollekin lainaan, joka säätää ne heti itselleen sopiviksi.

Valjaat ja niiden oikea säätö on ehkä tärkein yksittäinen raivaussahatyön työergonomiaan vaikuttava tekijä. Nykyään markkinoilla on ergonomisesti kehittyneitä kolmipistevaljaita, joissa osan sahan painosta saa lantiolle, eikä saha roiku pelkästään hartioiden varassa. Nämä oranssit tai punaiset roikottimet pitäisi oikeastaan kriminalisoida; niin paljon niillä aiheutetaan suomalaisillekin tukielinten vaurioita tai ainakin tarpeetonta rasitusta.

Summa simmarit: olipa sahaamisesi kuinka vähäistä tahansa, jätä seuraavana lauantaina pari sikspäkkiä ja hiillossarjaa väliin ja hanki itsellesi kunnon valjaat. Asiantuntijaliikkeissä kyllä opastavat sinua hankinnassa. Ja tänä kauniina alkukesän päivänä kaikille työniloa!

Jouni