KAATOSUUNNAN PÄÄTTÄMINEN

Lisätty: 18.05.2011

Moro taas

ja terveisiä Oulusta. Kävin siellä puunkaadossa eilissäpäivänä ja ruumis on kuin fakiirilla. Kaadoin 50 m vähän pitkäksi venähtänyttä orapihlaja-aitaa enkä voinut olla välttymättä pieniltä hipaisuilta, mutta parannellaan nyt sitten loppuviikko haavoja. Miten voikin noin pienet reiät olla noin kipeitä?

Mutta asiaan eli purkamaan tuota edellisen kirjoituksen listaa vähän tarkemmin. Eli raivaussahatyöskentelyssä päätäntäjärjestys on: 1. Valitaan jäävät puut. 2. valitaan poistettaville puille kaatosuunta. 3. Valitaan kaatotekniikka.  Eli kaatosuunnan valinta? Omatoimiraivaajallahan operatiivinen taktiikka on usein se, että puu poikki keinolla millä hyvänsä ja sitten laitetaan a. kiittimet ristiin, että se sattuu kaatumaan oikeaan suuntaan tai b. otetaan ne kiittimet avuksi ja survotaan käsin puu pötkölleen. Siis EI NÄIN!

Vaan sahaaja päättää puulle kaatosuunnan ja sen jälkeen käyttää sellaista sahaustekniikkaa, että puu kaatuu haluttuun suuntaan. Mikä se haluttu suunta sitten on? Se, missä on vapaata kaatotilaa! Ja pääsääntöisesti vapaata kaatotilaa on siellä, mistä on jo raivattu; harvemmin siellä pusikon puolella. Eli jos sahaajan oikealla puolella on raivattu alue, niin kaadot suuntautuvat oikealle tai sahaajan selän taakse. Jos raivattu alue on sahaajan vasemmalla puolella, niin kaadot vasemmalle tai taakse.

Ammattitaitoisen sahurin tunnistaa työjäljestä: kaatuneista rungoista tulee suurinpiirtein yhdensuuntainen luoko.

Jotta kaatosuunnan päättämisestä on jotain hyötyä, se tietysti edellyttää, että työskentely on järjestelmällistä ja osaamme käyttää sahaa siten, että pystymme kaatamaan puut haluttuun suuntaan. Mutta näistä seuraavalla kerralla enemmän.

Työniloa kaikille!

Jouni