TALVI TAITTUI

Lisätty: 28.02.2011

Moro taas

Joskus 80-luvun lopussa käytyjen meteorologian opintojen mukaan talven selkä taittuu tilastollisesti 27.2 eli silloin vuorokauden keskilämpötila kääntyy nousuun. Jos jollain on asiasta parempaa tietoa, niin valistakoon meitä. Eli kevättä kohti ollaan menossa.

Useimmilla metsänomistajilla oli hikinen viikko viime viikko, kun oli veroilmoitusten jättöaika, eli piti olla perjantaina postissa, koska tulee olla perillä tänään. Ja veroilmoituksenteko on yksi helpoimpia konsteja tehdä yritykseen tulosta. Eli pidän metsätilaakin yrityksenä; jonka tarkoituksena on tuottaa omistajalleen voittoa.

Pari vinkkiä, jotka kannattaa muistaa:

1. Metsävähennys! Vähennyksen suuruus on 60 % veronalaisesta pääomatulosta ja minimivähennykseen (1500,-) tarvitaan 2500 euroa tuloa. Vähennyksen hyödyntäminen edellyttää jo vuoden aikana jonkinlaista suunnittelua, sillä jos tulo jää alle 2500 euron, se menee metsävähennyksen hyödyntämisen osalta hukkaan. Pitäisi siis huolehtia, että veronalainen tulo ylittää tuon 2500 euroa; on siis muistettava viime vuosina pyörineet veronhuojennukset. Näppärä keino nostaa tuloa on tehdä pystykaupan sijaan hankintakauppa. 100 kiinnon ja tuhannen euron pystykauppa pyörähtää äkkiä 2500 euron hankintakaupaksi. Verosuunnittelua parhaimmillaan.

2. Menovaraus! Mielestäni menovaraus kannattaa tehdä aina. Sillä ei säästetä veroa, vaan lykätään sitä eli saadaan myöhemmin maksettavalle verolle korkotuotto ja koska Etelä-Suomessa varauksen tuloutusaika on 4 vuotta, niin saadaan kasvattaa menovarauksen suuruista veroa korkoa korolle. Esimerkki: Metsävähennyksen jälkeinen pääomatulo on 10 000 euroa, siitä menovaraus on 1500 euroa, jonka vero 28 %:n mukaan on 420 euroa, jonka siis voi sijoittaa kasvamaan korkoa. 3 %:n mukaan 4 vuoden aikaan korkoa korolle tuo 420 poikii 472,71 euroksi eli nettoa 52,71 euroa. Aika hyvä tuntipalkka 10 minuutin työstä! Jos pystyy sijoittamaan vielä kovemmalla korolla, niin tuntipalkka eikun kasvaa!

Eli laskutikku kouraan ja tilintekoon.

Jouni