METSURIN AMMATIN ARVOSTUS

Lisätty: 27.04.2010

Olen jo toista viikkoa Keski-Suomen puolella täkäläisten ammattilaisten kanssa pähkäilemässä metsurityön saloja. Tänään tuli porukan kanssa juttua työn arvostuksesta. Miten se näkyy käytännössä; se arvostus siis: ostetaan markkinoilta halvimmat työvaatteet, ei parhaita; työ on kausityötä, ei kokoaikaista; palkka on rasitukseen nähden alipalkattua, ei yli; ihmiset kunnioittavat metsurin ammattitaitoa ja ammatti on tavoiteltu?

Karua kertomaa! Mistä tämä johtuu? Historian siipien havinasta, puunkasvatuksen heikosta kannattavuudesta, yhteiskunnan asenteista, elintasosta, koneellistamisesta... Mikä sitten syynä onkin tai vaikka kaikki, niin alalle hakeutuu vähän motivoituneita nuoria, jo työssä olevien keski-ikä on korkea; työ ei kertakaikkiaan ole ihmisten mielestä kiinnostavaa, vaikka siinä periaatteessa on ihannetyön elementit: itsenäistä, luonnossa tehtävää, voit itse vaikuttaa ansioon jne.

Mitä asialle voitaisiin tehdä, vai annetaanko markkinatalouden hoitaa asia. Istutus- ja taimikonhoitokoneiden intensiivinen kehitys on tätä jo tekemässä. Hakkuukoneet teki perussiivouksen jo 80-luvulla. Minulla ei ole muuta vastausta, kuin että itse olen ylpeä ammatistani ja osaamisestani ja olen kokenut myös asiakkaiden sitä arvostavan.

Tsemppiä kevään töihin. Pian päästään istutuksille.