PAKKASEN PANEMIA AJATUKSIA

Lisätty: 22.01.2010

Heipä taas. Vaikka en ole äänessä ollutkaan, niin työttömänä en kuitenkaan. Ojasuunnitelmia värkkäilin alkukuun kasaan; pyörähdin Keski-Suomessa kouluttamassa ja puunkaadossa; ja sitä tavanomaista arkijuoksemista; niin ja ensikertaa tälle talvelle suksillakin. Joku leimikko oli jäänyt nauhoittamatta, niin pakko oli hypätä hikilankuille; sen verran pyyhkäisi vuoden vaihteessa lunta tännekin. Muuten onkin saatu nauttia vanhan ajan kuivannäpäköistä keleistä.

Mutta leimikoista juohtui mieleen pari syksyistä tarjouskilpailua ja taas kerran pienen ihmisen ihmettelyä. Karkeasti energiapuupeli menee näin: Tavarasta saa tien varressa tällä hetkellä täällä päin vajaa 20 eur / kiinto, siihen korjuutuki 7 eur / kiinto ja pinta-alatuki kertymästä, kohteesta ja alueesta riippuen n. 3-5 eur / kiinto. Korjuu maksaa n. 20 eur / kiinto eli suurin piirtein puilla saa maksettua korjuun. Loppu on sitten tukia ja mahdollista toimijan katetta. Eli tukipotti on kympin paikkeilla.

No. tarjosin muutamaan kohteeseen syksyllä siten, että kantohinta on nolla, mutta maanomistaja saa tuet. Ei kelvannu, mutta kantohinta kymppi motille kelpasi. Pointti on nimittäin se, että tuki on verovapaata, mutta kantorahasta maksetaan aina verot. Otatko kympin verovapaata vai kympin veronalasta? Tähän asti maanomistajat on jostain ihmeen syystä aina halunneet tuota veronalasta rahaa. siinäpä itsekenellekin miettimistä. No, Suomen valtio on köyhä, joten apu on varmasti tarpeen; mutta en pidä uskottavana, että silkasta auttamisen halusta moiseen päätökseen on päädytty.

Mutta onneksi Suomi on vapaa maa. Kunniaa sille sukupolvelle, joka siitä sodissa raskaimman veron kantoi.

Jouni