VIIME TIPPA

Lisätty: 14.12.2009

Taas tänä aamuna paukasin pääni Karjalan mäntyyn nimeltä viime tippa. Tai joku voisi käyttää muitakin samaa hyvää tarkoittavia lausahduksia: kyllähän tässä vielä kerkiää, mikä kiire tässä on, huomenna vielä ennättää...Mikä ihmisen luolamiesaikuinen selviytymisstrategia saa ihmisen vielä nykyäänkin alitajuisesti tai tajuisesti jättämään asioiden hoitamisen viimosille metreille. No eihän kaikki tietysti näin tee, mutta ne jotka tekee, saa minulle päänsäryn alta pituusyksikön.

Tehtävän vastenmielisyys voi olla yksi tekijä. Jokainen meistä mielellään lykkää vähemmän kiinnostavia hommia aina vaan eteenpäin, kunnes ne jostain syystä vain on pakko tehdä. Sitten huomaakin, että tehtävä, jota on lykännyt viikkokausia, viekin aikaa 10 min. Härkää sarvista! Ja huomaan, että minulla on tänä aamuna jokin himo viljellä aforismeja. Helpommin sanottu kuin tehty; siis se härkää sarvista.

Toinen tekijä voisi olla ikuinen opitimismi omista kyvyistä; kuinka paljon ennättääkään tehdä asioita aikayksikössä. Yleensä isommissa asioissa meneekin enemmän aikaa, kuin osaa arvatakaan. Ja jos on kysymys monimutkaisemmista tehtävistä, jossa tarvitaan muita ihmisiä ja nämä eivät pystykään hyppimään sinun aikataulusi mukaan!

Armeijassa asiaan on tartuttu ratkaisulla nimeltään esikäsky: "Valmistautukaa..."  Johtaja tietääkin jo etukäteen, että jonkinlainen liikettä aiheuttava käsky on tulossa ja voi alkaa herätellä joukkojaan sen näköiseen olotilaan, että kohta liikahtaa! Jos siviilissä käskyttäisikin itseään, että valmistaudu Jouni tekemään Möttösen ojasuunnitelma tällä viikolla valmiiksi. Sitähän pitää silloin vähän suunnitella, mitä se valmiiksi saaminen edellyttää; ja kohta homma onkin jo tehty.

Mutta anyway sitä samaa ennakointia, jota peräänkuulutetaan liikenteessä, myös näihin arkirutiinien pyörittämiseen. Eli kaikki tiedämme, että ensi kesänäkin ajetaan polkupyörällä ja leikataan ruohoa. Please, hyvät immeeset, jos männä kauvella kamppeessa on ollu pienintäkkään piiputusta; nyt on sen huollattamisen aika! Ja vaikka ei olis ollukaan, niin huollolla estetään niiden tulemista käyttökauven aikana.

Mutta pessimisti ei pety; eli meillä on ruuhka päällä ensi keväänäkin...!

Jouni