SANANEN KESKIVIIKON RATOKSI

Lisätty: 19.09.2009

Joissakin alueen metsänhoitoyhdistyksissä on viisaasti valittu  kampanjoinnin kohteeksi työlaji nimeltä varhaisperkaus, joka ehti jo olla jonkin aikaa poissa käytännöstä.

Varhaisperkauksessa turvataan taimikon kehitys poistamalla havupuuston kasvua haittaava lehtipuuvesakko n. 5 vuotta uudistamisesta. Lehtipuut kun tuppaavat olemaan sellaisia, että kasvavat nuorena nopeammin kuin havupuut ja sitten varjostuksellaan tappavat havupuita tai hidastavat kasvua. No, niin arvasinhan minä: ensimmäisillä vastarannankiiskillä nousi niskakarvat pystyyn:

Kuusi on varjopuu; se viihtyy koivun alla ja kuusikon päällä on hyvä kasvattaa rankoja ja parhaista vanereita. Ei se kuusi kuole koivun alle!

Vastaus: No ei kuusi kuole, mutta mänty kuolee ja kuusen kasvu hidastuu merkittävästi. Tutkimuksilla on hyvin yksiselitteisesti osoitettu, että kuusen ollessa pääpuulaji oikealla kasvupaikalla, taloudellinen tulos on paras. Ja niitä rankapuita kasvaa kyllä kasvattamattakin…

Ei kannata, kun ei saa kemeratukea!

Vastaus: Kemeratukikelpoiseksi puusto tulee vasta 2 metrin keskipituudessa, kun varhaisperkaus pitäisi tehdä n. metrin pituisena ja tuohon väliin jää 3-4 vuotta. Valitettavasti kuusi on niin pöljä puulaji, että jos sen neulaset ehtii olostua varjostukseen, se jälleen valoa saatuaan änkyröi vaan, eikä älyä lähteä kasvamaan. Kasvua tulee vasta, kun kuusi on kasvattanut uudet neulaset, jotka ovat sopeutuneet valoon. Ja kasvutappioita piisaa... 

On niin kallista!

Vastaus: Köyhän ei kannata ostaa halpaa! Ja yleensä näin väitettäessä vertauskohta on jokin muu, kuin menon suuruus suhteessa tuottoihin. Kuka oikeasti on laskenut, että työlaji on ylihintainen suhteessa tuottovaikutukseen?

Esim. verrattessa keskimääräisin taimikonhoidon kustannuksiin, jotka on Kiuruvedellä reilut 400 euroa / ha; varhaisperkaus on edullista. Tai diesel –golf maksaa n. 25000... tai hyvä kapakka-ilta... Kysymyshän on loppujen lopuksi vain siitä, että lehmää ei voi lypsää ruokkimatta.

Panostetaan metsien hoitoon ja hakkuisiin. Teollisuus tarvitsee puuta jatkossakin!

Jouni