TÖEHIN, TÖEHIN, SANO LAPATOSSU

Lisätty: 01.09.2009

Aina silloin tällöin eli käytännössä päivittäin kuulemme siunailua raivaussahan kalleudesta, se kun maksaa n. 700 ekee. Ja miksei tietysti, jos se kuukausitilistä lipsautetaan ostaa, niin saattaa haukata siitä jopa puolet. Mutta niinkuin aina totuus voi olla toisennäköinen. Eli otetaan tuo 700:n saha lähtökohdaksi ja kun useimmilla metänomistajilla on jonkinlainen taimikonturma ennestään, niin eikun vanha vaihdossa esim. 200 hyvityksellä, jolloin välistykseen jää 500.

No, sttä alvit veke eli 90, 16 ja kun raivurin saa kertapoistona, niin verottomasta hinnasta 28 %:n veron vähennys elikkä 114,75, jolloin sahan hinnaksi jääkin enää 295,08 euroo. Mitä taimikon raivuu vieraalla maksaa. siinä hintahaitari on iso eli jostain satasesta aina jopa tonniin asti, mutta keskimääräinen on 300-350 euroo / ha alv 0 %.

Eli saha tienaa hintansa yhden hehtaarin taimikonhoidolla. No vähän tietysti bensaa sahaan ja autoon ja hyvät eväät pariksi päivää - mutta kauaksi tuo johtopäätös ei heitä. Sopii siis ihmetellä, miksi: a) taimikot ylipäätään on niin retuperällä? b) ihmiset kiusaa ihteesä vanhoilla rotiskoilla.

Eli niinku lapatossu jossain Suomi-Filmin kultaisen ajan kinopläjäyksessä virkkoo ratatyömaalla: Töehin, Töehin!

Jouni