PAMAHTI

Lisätty: 13.04.2015

Prrrrmmmmm

...kausi käyntiin nimittäin, eli alko hulabaloo viikot. Meikän löytää tällä viikolla Oulusta, Kuopiosta ja Jyväskylästä, Koko ens viikko painetaan Jyväskylää ja vielä vähän seuraavaakin ja sit ruvetaan tahkoomaan tätä kehää ympäri lähes viikottain.

Merkillinen se on tuo aurinko, kun se yhtäkkiä herättää ihmiset talviunesta, kuin napista painaen, mutta eihän tuossa mitään uutta. Toivoisin vain, hyvät asiakkaat, aavistuksen kärsivällisyyttä sen tosiseikan edessä, että kovin monessa paikassa ei pysty olemaan yhtä aikaa; siksi pieni ennakointi helpottaa meidän kaikkien elämää. Kuten kerran eräs tilaaja lohkaisi, että hyvähän se olisi, jos olisi jo eilen tehty, mutta sellaiseen aikamatkailuun ei meillä ole vielä tuotetta tarjolla, vaikka kaikenlaista myydäänkin.

Kuvassa ollaan Jyväskylässä kymppinostojen 50:n nenässä ja työn alla oli liuta mäntyjä talon kupeessa. Kunnon vehkeillä se työ sujuu, eikä mene leikkimiseksi. Ja on ennenkaikkea turvallista. Pitkä kokemus alalta on sen osottanu, että vahinko tulee aina yllättäen, ennakoimatta ja nopeasti; ja tilanteet vaihtelevat koko ajan. Kaiken on pelattava varman päälle. Karrikoiden kysymys on siitä, että pystytkö kaatamaan vaikkapa 100 000 puuta ilman, että sattuu vahinkoa, itselle, sivullisille tai infralle. Vahingoilla on kuitenkin olemassa tietty todennäköisyys, esim. 1/100 000. Mutta se tämän duunin haaste on, että se vahinko voi olla tappava. Ei ole kovin mielekästä tehdä työtä, jos tiedät, että tietyllä työmäärällä kuolet 10 vuoden sisään. Siksi jokaikiseen puuhun pitää suhtautua, kuin se olisi juuri se tappava; ja tämän muistaminen ei ole ihan helppoa. Kuten eräs kollega kerran totesi, varsinkin pieniin puihin helposti suhtautuu "ylimielisesti" ja itsekin olen ollut aistivinani, että eniten läheltäpititilanteita sattuu niiden kanssa. Ja nämä tilanteet on siitä hyviä, että ne aina palauttaa mieleen riskienhallinnan tarpeen ja periaatteet!

Mutta ei nyt maalata synkkiä seinälle, vaan iloisella mielellä kevääseen. Lumet sulaa hyvää tahtia ja kohta alkaa seinän vieressä nurmi vihertää.

Bukaratsaa vaan kaikille!

 

Jouni