UUDEN SAHAN KÄYTTÖÖNOTTO

Lisätty: 17.06.2009

Hyvää juhannuksenalusaikaa (Lue = taas leikkaa koneita kiinni)

Taatusti yleisin syy sahan kiinnileikkautumiseen löytyy kahvojen takaa. Talossamme korjataan vuosittain joitain kymmeniä kiinnileikanneita sahoja ja tähän asti satavarmasti yksi ainoa kone on ollut materiaalivika: uudesta raivurista karkasi männäntappi taipaleelle. Kaikki loput ovat enemmän tai vähemmän käyttäjän pöljyyttä:

1. Huonolaatuinen 2-tahtiöljy. Älä käytä huoltoasemilta saatavia yleisöljyjä. Saha käy yli 10 000 kierrosta minuutissa ja korkeassa lämpötilassa jolloin huonolaatuinen öljy ei voitele riittävästi. Harrastesahaajalle käy mainiosti esim. puolisynteettinen Hva:n lowsmoke.

2. Ei 2-tahtiöljyä ollenkaan. Ruohonleikkurissa käytetään puhdasta 95 oktaanista bensaa ja valitettavan usein ne pöntöt autotallissa menevät sekaisin. Väristä näet, (joko punertava tai sinertävä), onko bensan seassa öljyä. Jos olet epävarma, lisää 2-%, tupla-annos saattaa käryttää hieman, mutta parempi sekin kuin kiinnileikannut saha.

3. Hanaa! Tyypillisesti nyt ollaan tekemässä ensimmäisiä nurkkien siistimisiä ja ei-virkainnossa lyödään lämä tiskiin ja aletaan niittää kenukoita selälleen. Hyväkin saha poksahtaa ekan tankin lopulla. Eli ilmajäähdytteinen kaksitahtikone tarvii välillä kaasun löysäämisen, jotta voitelu konehuoneessa riittäisi. Jos niität laisteja, löysää laistin päässä kaasu niin, että kierrokset edes jonkin verran laskee. Toinen hyvä konsti leikkauttaa saha kiinni on ruveta halkomaan hirsiä tai katkomaan rankoja suoraan läjään. Ja tietysti tähän tehtävään valitaan muovirunkoinen mökkisaha...

4. Likaiset jäähdytysrivat. Varsinkin moottorisahaan havupuuta hakatessa tinkii sylinterin jäähdytysripoihin keräytymään töhkää. Tämä estää jäähdyttämisen. Paineilmaa, puukkoa, painepesuria tai vaikka naapurin mummoa ripoihin, niin johan tuuletus pelaa.

 Jouni