PAAKKUHOMMIA

Lisätty: 27.12.2014

Viuuuuuuh - poks

Ja kun kinkut on vejelty parempiin suihin, on aika toviks tutkailla tulevia. Ensin tietysti pittää pistee rahhoo vähä turhuuteen eli poksia raketteja taivaalle uutena vuotena. Siihen ee ylleesä lama vaikuta, joten tuskinpa tänäkää vuonna. Kansa on siirtymässä yhä enemmän patojen käyttöön ja pikkupoekiin kiinalaesten poksuttelu on vähenemässä. Tuotteet on entistä turvallisempia ja suojalasien käyttöpakko on vähentänyt tapaturmia huomattavasti. Kaikki on tietysti suhteellista, kun ajatellaan sitä uutisointia, joka asiaan kohdistuu joka Uusi vuosi. Tieliikenteessä kuoli 16 ihmistä marraskuussa 2014 ja loukkaantui 487 ihmistä. Siinä muutama kymmenen per vuosi raketista vammoja saanut jää toissijalle.

En halua vähätellä asiaa, koska jokainen tapaturma on kohteelleen inhimillinen tragedia, mutta kansantalouden näkökulmasta panoksia tulisi suunnata niihin toimintoihin, jossa "tuottavuus" on paras. Ja sehän on taas sitten pelkkää matematiikkaa. Jos haluan kärjistää, niin siinähän on kysymys siitä, laitetaanko vaikka 50 000 euroa 70-vuotiaan syöpähoitoon vai sama summa lastensairaalan rakentamiseen tai start up- yritysten tukemiseen tai kehäkolmosen keskikaiteisiin. Asialla ei olisi mitään väliä, jos ns. piikki olisi auki, mutta kun se nyt Suomi - nimisellä yhteisöllä ei satu olemaan. Tälläkin hetkellä maa syö enemmän kuin tienaa. Elämä on valintoja - menetkö etelänmatkalle vai ostatko uuden sohvan vai pojalle mopon? Tietysti toivoisin, että kansantaloudessa päätökset olisivat enemmän laskentaan kuin tunteeseen perustuvaa ja mieluiten kulloisestakin poliittisesta ilmapiiristä vähemmän riippuvaa. Yksilön ja perheen tasolla se on jokaisen oma asia!

Mutta kovin meni taas filosofiseksi ja joku Etiikan maisteri tietysti vetää herneen korvaan, koska hänen mielestään jokainen ihmishenki on yhtä arvokas; sitä keskustelua voidaan jatkaa ykstyisesti... Mutta suru pois puserosta, vuosi on vaihtumassa ja ensi vuonna on uudet kujeet vanhoilla mausteilla tai päinvastoin. Mää pijän vuojen alussa vähän lomaa ja keväällä pistetään sit taas iso remmi päälle. Näillä rupatteluilla toivotan kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille Kiitoksia kuluneesta vuodesta ja Hyvää Uutta Vuotta 2015. Kuvassa kaupan avustava nuorisojengi käsissään kauden ykköstuotteet! Kuvassa kaupan avustava nuorisojengi käsissään kauden ykköstuotteet!

And for my english speaking readers: Thank you for the past year and Happy New Year 2015!

 

Jouni