JA AURINKO PAISTAA...

Lisätty: 13.12.2014

straastuit

 

Vuosi alakaa olla viittävaille paketissa, ei puutu ku jooluhössäkät ja rakettihommelit, ni passovaapi ruveta oottelemmaa loppiaesta. Ennusteet näky olovan, että joolukaappa notkahtaa toesen kerran peräkkäen ja Suomen talloos porskuttelloo samassa hyvässä seorassa Kreikan, Italian yms. kansa. Ei ou hyvän eillä ei. Mutta eepäs vajota normimelankoliaan kerrannii, vuan  venytellään ilosempi ilime nuamalle ja keskityttään kehumaan ittiämmö vähäks aekoo.

Meellä oel hyvä vues. Kukkaa henkilökunnasta ee tänä vuonna kuallu, tosin uusiakkaa ee kenenkää tunnustamana syntynnä, joten sehän on ihan tasapaenossa siltä osin. Liikevaehtoo synty viime vuojen tahtiin ja jottae lie jiäny laarin pohjallekkii, ku meijän laskeman mukkaan kaekki on omasa poes suanu. Meeltä ny on joku ropo vielä mualimalla sualiissa, mutta se yrittäminen ruukkoo olla semmosta, että harvapa niitä kaekkia suap kottiutummaa. Joten jos joku meelle pystyssä olova sattuu tämän lukemaa, niin aennae voes harkita; jos ee kokonaa maksamista, aennae lyhentämistä ja jos nyt jatkan vielä aeheesta, nii vinkkarista pallaa sulake...

Mutta tarina ee vielä piättynnä. Rahavirran kiäntöpuolena on aena realivirta ja meijän ohtinassa se tarkottaa, että kaivinkone on paahtanu kuppeet kuumana tehä ojjoo, nii että ku ee oo suoraks sopinna, ni välillä on pitäny tehä mutkia. Tumppi on siellä juoksennellu antamassa väliaekoja, suuntamerkkiä ja pikkupurtavvoo, jotta ee tulis turhia välipäetä ruatamisseen! Vällii on moto huijella puita eestä poes ja minä oon sammoo puustapurunpoestoo tehnä tuolla mualkylissä; tosin joskus siitä mualoomisesta on tovi heelahtanna, valtio ku on kööhä, ja siksi jää, vaekka lumesta ee oo tietookaa. Kaappa on käävvä lotkistanna ihan hyvästi, ajoleekkureeta on taluteltu meleko pitkä rivi mualimalle ja sahakaapan käännistä piätellen tuas on lommaatukset käännissä valtakunnassa. Sahakaappahan ee kää kunnolla ku kahesta syystä, joko on hele - katan hyvä puukaappavues tae ukot on kilometritehtaalla ja jootaavat rangantekkoon! Tae sittä se emannuus on se "näitä polkuja tallaan kai viimeiseen asti" ja ku se on päevät kotona, ni johan on nii kiukkunen, että on siitä parempi lähteekkii rangantekkoon.

Tästä näättääkii tulovan pitkä tarina, mutta pakko ee oo lukkee loppuu asti. Tiälläpäen Suomee ranganteko on melekeempä eläkeukkojen piätyö ja monella vanahimmat pinot alakaa jo kaevata kengitystä. Ite ennoo tehnä pilikettä vueskaasiin, sen verran on kisa pistäny hinnat kohilleen. En piä sitä huonona assiina ollenkaan, että ukot möörästää rankametässä. Ylleesä siinä ee mehtä aenakaa huonone, ovatpahan poes muusta pahanteosta, pimmeenä myyvyillä puilla lämpijää monta talloo ja niitäkää rahoja ee tarvii kantoo öljyn matkassa ulukomaelle, pyssyy ukot vetreempänä ja tippuu aatosta karstat, ku oekeen räntäsatteeesen päevän piälle ajetaan julumettua kyytiä emännän lämpimille, pakkasella lämpiävän talon savu haesoo hyvälle ja ee kaet nämä hyvät puolet taija loppuakkaa. Keksikee ite lissee.

Minä toevottelen lukijoelle Hyvvee Joolua elikkä Hyvää Joulua!

Och Gud Jul på min svenskatalande läsare!

 

Jouni